Další sladké pečení. Tentokrát jsem chtěla potěšit muže. Nedávno se rozplýval nad buchtami s mákem. Kynuté těsto, dobrá, ne moc suchá maková náplň = pro mě velká výzva. Výsledek mě však velmi mile překvapil, proto se o recept musím hned podělit.
Uvedené množství je na velký pekáč buchet. Všechno se do naší skleněné zapékací misky nevešlo. Příště bych udělala max. z 300 gramů mouky.
Ingredience na buchty:
500 gramů hladké špaldové mouky
250 ml ovesného mléka
3 lžíce sypkého sladovitu
1 dl kokosového oleje
špetka soli
1/2 sáčku sušeného droždí
Postup:
Z výše uvedených ingrediencí si připravíme klasické kynuté těsto. Nejprve si do mísy dejte veškeré suché ingredience. Ve druhé míse spojte mokré ingredience (mléko doporučuji maličko ohřát) a nakonec vše spojte v nelepivou hmotu, kterou nechejte pod utěrkou hodinu kynout na teplém místě.
V mezičase si připravte makovou náplň. Pokud zrovna neholdujete máku, buchty lze plnit také domácí zavařeninou, povidly či „kešu-mandlovým tvarohem“.
Maková náplň:
200 gramů mletého máku
kúra z jednoho BIO citronu
2 hrsti spařených rozinek
2 lžíce datlového sirupu
150 ml ovesného mléka
Postup:
Do rendlíku vsypeme mák a přilijeme ovesné mléko. Za stálého míchání ohříváme. Přidáme nastrouhanou kúru z jednoho citronu, spařené rozinky a datlový sirup. Vaříme, dokud se všechny ingredience nespojí v hustou konzistenci vhodnou na plnění buchet.
Vykynuté těsto rozdělíme na kuličky o velikosti tenisového míčku. Z jednotlivých kuliček tvoříme placky, které plníme připravenou makovou směsí. Já jsem náplní opravdu nešetřila. Preferuji více náplně než těsta, záleží však na vašich chutích.
Zabalené buchty vkládáme do předem vymazané formy spojem na dno. Pečeme při 180°C do zezlátnutí. Hotové buchty jsem posypala sypkým Sladovitem.
Tip: Recept na kešu-mandlový tvaroh. Moc dobrá alternativa tvarohu, já jsem zatím odzkoušela pouze do pomazánek, buchty máme raději makové.
výborně, alespoň to dohledám, díky! 😀
Tak jsem se rozhodl ze taky prekvapim pritelkyni a neco upecu v tydnu nez prijde z prace. jenom jak ty buchty jsou slepeny, nebylo by treba lepsi to dat do teto formy? http://www.decodoma.cz/Pekac-na-vdolecky-Red-Culinaria-12-ks-BANQUET-1.html ? ze bych jeste koupil neco takoveho?
Jdou od sebe krásně oddělovat (náplň nikde nevytéká), slepení bych se vůbec nebála. 😉 Když na to přijde, určitě by šly dát také jednotlivě na plech dále od sebe. Zmiňovanou formu používám na muffiny.
Dik za klasicky vegan recept. Cim muzu nahradit sladovit? Agave sirupem nebo klidne i cukrem?
Určitě i klasickým cukrem. 🙂 My se mu doma vyhýbáme, co můžeme.
Zaujala jste mě tím, že se vyhýbáte cukru a že v tomto receptu také žádný není, takže jdu zkoušet – na buchty mám chuť už minimálně rok a půl, co jsem vegan. 😀
Silvi .)
Skvělé, myslím, že vám budou chutnat. 🙂 Cukru se vyhýbáme a jde to. Sladký život máme s čtyřletou až až! Hodně štěstí v pečení.
Chtěla bych Vám moc poděkovat za recept, jsem vegan přes dva roky a tenhle recept je naprosto výborný!!
Moc děkuji za zpětnou vazbu, to je nejvíc! 🙂