G21 Perfect smoothie a recept na mandlové máslo

Již delší dobu jsem snila o něčem více než o obyčejném tyčovém mixéru, který sice zvládne leccos (dostával ode mě fakt zabrat). A potom jsem ho viděla a měla jsem jasno. Ano, není to Vitamix, ale G21 Perfect smoothie na naše rostlinná mléka, ranní a večerní smoothies, pomazánky a másla je více než dostačující.

perfect smoothie

Máme ho doma pár dní. takový předčasný ježíšek, ale stihla jsem ho otestovat již naplno. Kromě smoothie z různého druhu ovoce a zeleniny jsem v něm mixovala také ořechy a datle jako základ na RAW dort, udělala jsem kokosové mléko (z čerstvého kokosu) a v neposlední řadě také mandlové máslo s pravou vanilkou a kapkou rumu – ach na tohle jsem vážně hrdá, je skvělé.

Je nutné říci, že tento mixér není určený na mixování malého množství. Ořechů jsem tedy dala 20 dkg a to už šlo. Sice jsem musela více stírat vznikající hmotu ze stěn mixéru, ale z výsledné konzistence i celého procesu jsem velmi spokojená. Máslo jsem postupně mixovala asi 15 minut (s přestávkami).

Výsledná hmota je jemná a přiměřeně hustá. Hůř díky velikosti se z mixéru rozmixovaná hmota dostává, ale podle mě to není žádná tragédie. Někomu však tento fakt může vadit více.

Věřím, že nám bude sloužit skvěle. I když čekám, že časem přijdu na nějaké nedostatky.

Mandlové máslo s vanilkou

Ingredience:
20 dkg mandlí Natural
1 vanilkový lusk
1 lžíce dobrého rumu

Postup:

Postup snad ani není potřeba zmiňovat. Nasypete mandle do mixéru a mixujete do té doby, dokud vám z mandlí nevznikne hmota – máslo. Během mixování jsem přidala ještě vydlabaný vanilkový lusk a lžíci rumu.

Mandlové máslo můžete používat do ranních obilných kaší, do smoothie nebo třeba ke slepování cukroví či sušenek. Není zde žádný přidaný cukr.

WP_20151222_10_28_28_Pro

Hotové mandlové máslo uchovávejte v lednici, kde vydrží poměrně dlouho. Pokud na něj nebudete chodit se lžičkou jako my. 🙂

Co možná o mandlích nevíte

Mimochodem, mandle jsou dokonalým zdrojem mnoha základních a nezbytných živin pro lidský organismus.

  • Mezi potravinami rostlinného původu patří mandle k jedněm z nejbohatších na proteiny.
  • Více než polovinu hmotnosti mandlí tvoří tuky.
  • Jsou bohaté na vitaminy B1, B6 a na vitamin E.
  • Obsahují také významné množství hořčíku, draslíku a železa.
  • A v neposlední řadě je v mandlích obsah vápníku o hodně vyšší než v kravském mléku (266 mg/100 g).

Pokud budete mandle konzumovat pravidelně dodáte pevnost svým svalům, zocelíte své nervy a také snáze překonáte stres.

Důležité je také zmínit, že i když jsou mandle bohaté na tuky, nezvyšují v krvi hladinu cholesterolu, ale naopak ho účinně snižují. To samé platí pro vlašské ořechy. Proto si tyto ořechy dopřávejte pravidelně celá rodina.

6 komentářů

  1. Dobrý den,
    mám také mixer G21 smoothie perfect. Poradila byste mi prosím, jak přesně jste dělala korpus k raw dortu? Mám pocit, že dělám něco špatně. Mixér mi skoro skáče po celé kuchyňské lince.

    Děkuji

    1. Dobrý den, ořechy na korpus většinou přes noc namáčím (nejčastěji dělám z vlašských ořechů nebo kešu) prvně rozmixuju tedy ořechy a následně postupně přidávám datle. Když dělám menší množství, více mixer otevírám a stírám hmotu ze stěn a nožů.

      Nyní lze koupit také datlovou pastu – beru od Damodara (1kg/80Kč) třeba by s tím šlo lépe, ale zatím nemám odzkoušeno. Snad se tedy zadaří!

      1. a používate na ten korpus pulsní tlačítko? že ho třeba držíte víc vteřin? já ho používám jen že ho zmáčknu a pustím, a používám ho hlavně na čištění, když se snažím dělat nějaké raw kuličky tak mixer zapnu a pomalu zvyšuji otáčky.

        v receptech je většinou hrnek /dva hrnky ořechů, ale příjde mi že musím ořechy hodně ředit, aby se mi nože točily, nebo se točí, ale už kolem sebe nemají co mlýt (to bude to stírání) asi…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *