Domácí oříšková granola

Domácí oříšková granola

Granola nebo zapečené müsli. Jak kdo chcete. Občas jsme balíček domů koupili, ale co si budeme povídat, cena není zrovna úplně malá, když chcete kvalitu bez zbytečných ingrediencí.

Zkuste si udělat domácí. Budete překvapeni, jak je to snadné, rychlé, levnější než  v obchodě. Můžete si tam namíchat jen ingredience, které máte rádi a navíc domácí granola není plná zbytečného cukru. Je extra křupavá, extra dobrá a úžasně vám provoní celý byt. To už je celá řada výhod, nemyslíte?

U nás vedou ořechy, které jsou zároveň zdravým zdrojem tuků a energie. Sušené ovoce v granole já ani Nel nevyhledáváme, proto jej v našem receptu nenajdete. Ale sami si zde klidně hrst rozinek, brusinek nebo nasekaných švestek klidně přidejte.

Uvedené množství je na jeden plech křupavé dobroty.


Ingredience:

200 gramů mandlí nasekaných na větší kousky

100 gramů celých lískových ořechů

150 gramů ovesných vloček

5 lžic semínek (máme směs chia, sezam, lněná semínka)

3 lžíce medu

3 lžíce kokosového oleje

 

tip: sušené ovoce přidávejte vždy až po dopečení, jinak se vám v troubě spálí

Postup:

Troubu jsem si předehřála na 180°C a plech jsem vyložila pečícím papírem. V druhém kroku je potřeba pořádně smíchat veškeré ingredience. Nasekejte mandle, přidejte vločky, lískové ořechy a semínka. V malém kastrůlku si rozehřejte med a kokosový olej, který následně zamíchejte do připravené směsi. A máte hotovo. Celá příprava vám zabere maximálně 10 minut.

Pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 minut. Jakmile začne granola vonět (zhruba v polovině pečení), promíchám ji. Potom již troubu vypínám a nechám pomalu chladnout. Tím, jak granola chladne se stává křupavou a vločky s ořechy se lepí ve větší kusy a hroudy.

 

Nebojte se experimentovat a zkoušet nové kombinace. Hotovou granolu servírujte s bílým jogurtem nebo s mlékem.

V uzavřené nádobě vám tato pečená dobrota vydrží měsíc určitě, ale věřím, že u vás doma zmizí mnohem dříve.

Odebírejte zdravé recepty do vaší schránky!