Chia pudink s lesním ovocem

Chia semínka jsou vynikající hned z několika důvodů. Jedná se o nejcennější rostlinný zdroj Omega 3 mastných kyselin. Obsahují vysoký podíl vlákniny, bílkovin, vitamínů a minerálů.

Chia semínka skvěle váží vodu. Nasají až desetinásobek své váhy. Lidský organismus navíc chia semínka velice dobře tráví a není potřeba je předem rozemlít jako lněná semínka.

Skvěle s nimi tedy v receptech můžeme nahradit vejce. Díky gelové konzistenci, kterou po navázání tekutiny vytvoří s nimi můžeme udělat také skvělý pudink. Přidat je však můžete také do polévek, kaší, smoothie či pečiva.

Ingredience na pudink:

50 gramů chia semínek
600 ml rostlinného mléka (použila jsem domácí kokosové)
rýžový sirup na oslazení

Ingredience na želé z ovoce:

150 gramů lesního ovoce (borůvky, maliny, rybíz)
5 gramů práškového agaru
sladidlo – použila jsem lžící rýžového sirupu

WP_20160108_07_30_34_Pro

Postup:

Příprava je velmi jednoduchá, kterou větší děti zvládnou samy a menší s vaší pomocí. Chia semínka nasypejte do misky a zalijte rostlinným mlékem. Podle chuti přidejte sladidlo a dobře promíchejte. Teď stačí dát do lednice. Minimálně na 3 hodiny, ještě lépe přes noc.

V mezičase si připravte ovocné želé. Mražené ovoce nasypejte do malého hrnce a s troškou vody rozvařte. Pokud je ovoce hodně kyselé, oslaďte jej podle chuti. Do horké směsi přisypte agar a pořádně rozmíchejte. Nyní směs odstavte z plotny a nechte trošku zhoustnout.

Ovocné želé jsem si rozdělila do třech sklenic a dala do lednice zatuhnout. Po třech hodinách bylo želé tuhé a pudink hotový. Přidala jsem chia pudink do sklenic s již tuhým želé. Takto připravený pudink jsem ozdobila zbytkem želé a sekanými mandlemi.

Takto připravené sklenice jsem přes noc ještě nechala v lednici. A ráno jsme měli skvělou a výživnou snídani.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.