Černý bez – zažene každou rýmičku!

Černý bez. Výborný na kašel, nachlazení a počínající bolest v krku. Snižuje teplotu a zlepšuje dýchání. Látky obsažené v bezových květech také pomáhají čistit tělo a zbavují nás usazených toxinů, jako je kyselina močová.

Trpíte na nadměrné zadržování tekutin v těle a na otoky? Pijte bezový čaj!

Černý bez umí také snižovat krevní tlak a zmirňovat zažívací potíže. Je to zkrátka bylinka na nejrůznější běžné neduhy a je dobré mít tyto květy doma. Rovněž je známo, že bezový čaj a sirup mají mírně projímavé účinky a dokáží tak pomoci lidem trpící zácpou.

in-bloom-elderflowers

Ingredience na bezový sirup:

40 květů černého bezu
2 litry převařené, ale vychladlé vody
2 celé bio citrony (použijeme je celé)
2 kg cukru
4 vymačkané citrony
2 lžíce kyseliny citronové

Postup:

Po nasbírání čerstvých bezových květů – měly by být rozkvetlé tak ze dvou třetin je omyjeme pod tekoucí vodou. Jemně. Vložíme do hrnce a zalijeme 2 litry převařené, ale vychladlé vody. Přidáme dva na kolečka pokrájené citrony a necháme 24 hodin v chladu louhovat.

Druhý den přeceďte macerát z bezinek přes jemné plátno. Vsypte cukr a za občasného míchání zahřejte. Až se cukr zcela rozpustí a ze dna začnou stoupat bublinky, sirup je hotový.

Ještě horkou tekutinu přelijte do vysterilizovaných lahví, uzavřete víčkem a dnem vzhůru nechejte vychladnout. Hotový sirup skladujte v temně a chladnu – já jsem dala do lednice. Měl by vydržet až rok.

Ingredience na med:

40 květů bezu
3 bio citrony (budeme je krájet i s kůrou)
1 litr převařené a vychladlé vody
1 kg třtinového cukru

Postup:

Květy černého bezu povaříme asi 10 minut s citronem a poté je necháme louhovat po dobu nejméně 24 hodin. Druhý den přecedíme šťávu přes jemné plátno, přisypeme kilo třtinového cukru a vaříme na mírném plameni do zhoustnutí. Buďte trpěliví, vařit budete dlouho. Zhruba 2 hodiny.

DSC_0103

Výsledná konzistence je asi jako táhlý karamel, odpovídá tomu i výsledná barva bezového medu a ta chuť – zajímavá a velmi příjemná. Plníme do sklenic a uchováváme v chladu a temnu.

Ingredience na bezový čaj:

sušené květy černého bezu
horká (ne vařící voda)

Bezové květy lze sušit dvojím způsobem. Můžete je sušit v trsech zavěšené v místnosti s průvanem. Nebo volně rozložené ve vrstvách na papíru. Druhý způsob sušení vyžaduje více péče. Je třeba květy občas prohrábnout, aby se sušily rovnoměrně a žádný náhodou nechytil hnilobu nebo plíseň.

Postup:

Příprava bezového čaje je velmi jednoduchá. Stačí si do hrnečku nasypat 2 lžičky květů, přelít horkou vodou a 10 minut louhovat. Následně jen stačí slít květy přes sítko a čaj je hotov.

Díky přirozené nasládlé chuti černého bezu není třeba čaj již dále doslazovat. Pokud přeci jen je na vás čaj málo sladký, přidejte si do něj ličku bezového medu. Takto připravený čaj je také báječnou prevencí sklerózy.

Máte i vy doma svou zásobu černého bezu?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.