Banánové vafle z pohankové mouky

Vafle. Jedna z nejoblíbenějších sladkých snídání u nás doma. A troufám si říci, že nejen u nás. Když už tedy na ně dojde (není to zase tak často) jelikož v běžném provozu na ně není čas a víkend je tááááááák krátký, snažím se je udělat alespoň trošku zdravě.

No, co vám budu nalhávat. Většinou vezmu, co najdu doma. Ty dnešní jsou díky pohance přirozeně bezlepkové, slazené jen banánem. Krásně měkoučké a voňavé.

Ingredience na 4 vafle:

75 gramů pohankové mouky
2 bílky (nebo dejte celé vejce, spotřebovávala jsem zbytky)
125 ml rostlinného mléka (použila jsem rýžové)
1 zralý banán
2 polévkové lžíce rozpuštěného kokosového oleje
1 lžička vinného kamene (kypřícího prášku bez fosfátů)
1 lžička skořice
špetka soli

Na ozdobu použijte co máte, co můžete. U nás to byly jen rozkrájené hrozny. Ale lze rostlinný jogurt, zakysaná smetana. Nebo třeba ořechové máslo, domácí džem, rozvar z lesního ovoce. Co máte rádi a co máte zrovna po ruce.

Postup:

V jedné míse smícháme všechny suché přísady (mouku, skořici, vinný kámen a sůl). Bílky (případně celé vejce) rozmícháme s mlékem. Banán rozmačkáme za pomocí vidličky a přidáme ho k mléku. K tekutým ingrediencím přilijeme ještě kokosový olej.

Celou směs nalijeme do mísy se suchou směsí a promísíme.

Těsto nalijeme naběračkou na rozehřátý vaflovač, který jsme si před tím vymazali kapkou kokosového oleje, aby šly vafle dobře sundávat. Vafle pečeme cca 4 minuty, než jsou z obou stran krásně zlaté.

Tipy na víc:

Dejte si do mírně zahřáté trouby talíř, na který hotové vafle odkládejte, dokud nebudete mít všechny hotové. My si třeba rádi na vaflích pochutnáváme všichni spolu a tohle je super trik, jak je nejíst studené.

Pokud vaflí uděláte hodně, nebojte se je zamrazit. Následně je stačí rozpéct v troubě nebo mikrovlnce. Chutnají fakt dobře. A hodí se jako skvělá nouzovka, když nestíháte nebo když zapomenete upéct / koupit pečivo.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *