100% žitný kváskový chléb

Dlouho a dlouho jsem zkoušela nejrůznější recepty na celožitné chleby a vždy se v procesu něco pokazilo. Těsto bylo příliš hutné nebo naopak moc řídké a chleba následně placatý. Zkoušela jsem péct tzv. samostojáky (chléb, který drží na plechu a není nutné péct ve formě), ale i přímo recepty určené do formy.

Troufám si říci, že tento by držel i na plechu. Konzistence těsta byla fantastická. A chuť, ta je zkrátka dokonalá. Mírně nakyslý žitňák s jasnou barvou a okatý až až. Potřebuje svůj čas, ale pozor, ať vám nepřekyne.

Ingredience:

Večer před pečením nebo ráno než odejdete do práce si dejte rozkvasit.
Kvásek z lednice (mám standardně asi 1,5 lžíce)
400 gramů žitné chlebové mouky
400 gramů vlažné vody

Hmota je dost tuhá, ale procesem kvašení zřídne. Zakryjeme igelitovou taškou s dírami a necháme pracovat. Nechávám prokvasit minimálně 8 hodin. Ale zvládne při pokojové teplotě i více. Klidně 10 – 12 hodin.

WP_20170726_05_57_43_Pro

Po rozkvašení:

200 gramů žitné chlebové mouky
2 lžičky solí
1 velká lžíce melasy

V první řadě si nezapomeňte z rozkvašeného množství odebrat cca 1,5 lžíce zpět do lednice. Do rozkvasu nebudeme přidávat již žádnou další vodu. Pouze další žitnou mouku, sůl a melasu. Pokud ji nemáte, použijte med. Ale melasa chlebu dodá svou specifickou chuť a především krásnou barvičku.

Všechny ingredience smíchejte s kváskem. Tak, aby v míse nezůstalo žádné suché místo. Avšak pozor, žitné chleby se nesmí hníst. Pouze míchat. Proto, jakmile máte smícháno vyklopte těsto na olejem pomazanou kuchyňskou desku a vytvarujte požadovaný tvar. Nezapomeňte si pomastit také ruce, žitné těsto je bestie lepivá, ale s naolejovanými rukami vám půjde práce krásně.

A pak již stačí jen přenést do ošatky nebo formy na biskupský chlebíček. Já jsem pekla ve formě, kterou jsem vyložila pečicím papírem a nechala kynout další 1,5 hodiny. Že je chleba vykynutý poznáte tak, že se dvojnásobně zvětší.

Já jsem ještě před tímto kynutím posypala povrch směsí lněných semínek. Po upečení všechna opadala, ale byla skvělá a křupavá.

WP_20170726_06_11_25_Pro

Zásadní je dobře vyhřátá trouba. Na 250°C aspoň 30 minut. A na dně trouby plech nebo starý pekáč na zapaření. Prvních 10 minut jsem pekla na maximum. Posléze jsem troubu stáhla na 200°C a pekla jsem dalších asi 50 minut.

Po 30 minutách v troubě jsem vytáhla chleba z formy a dopekla na mřížce (bála jsem se, aby se dobře propekl). Po upečení nechejte důkladně vychladnout na mřížce. Pekla jsem večer, takže chladnul celou noc.

Podávejte s čím máte rádi. Doporučují čerstvé máslo, pažitku a rajčata. Nelča snědla dva kousky s hummusem a hromadou zeleniny. Již nyní je to naše stálice a těším se, až ho upeču o víkendu u rodičů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.