Rajčatová polévka s quinoou

Venku je zima, doma jsme pořád všichni nachlazení a nemůžeme se těch bacilů zbavit. Ideální doba na pořádnou a hustou polévku. Při listování Biokuchařkou H. Zemanové mi tentokrát zrak padl na rychlou rajčatovou polévku s quinoou.

Řekla jsem si proč ne. Všechny ingredience doma byly, tak jsem se dala do díla. A výsledek mě moc mile překvapil. Věděla jsem, že to bude dobrá polévka, ale tahle byla úplně skvělá!

Ingredience:

  • 100 g  quinoy (DM drogerie nebo www.bionebio.cz)
  • 1 velká cibule, nakrájená na měsíčky (cca 100 g)
  • 1 velká mrkev, nakrájená na šikmé plátky (100 – 150 g)
  • 2 větvičky čerstvého rozmarýnu
  • 5 lžic olivového nebo avokádového oleje s rozmarýnem (www.avokadovyolej.cz)
  • plechovka loupaných rajčat
  • 1,5 lžičky soli
  • 2 litry vody nebo zeleninového vývaru
  • 2 kostky zeleninového biobujónu (Würzl, Biolinie)
  • 200 g řapíkatého celeru, nakrájený nadrobno (dá polévce vynikající chuť)
  • 4 – 5 stroužků česneku

Postup:

  1. Nejprve pořádně properte quinou a nechte ji okapat v cedníku. Quinou se vyplatí 2 – 3 krát přelít vroucí vodou a slít.
  2. Očištěnou zeleninu nakrájejte a spolu s rozmarýnem  opékejte na oleji. Pozor si dejte na sušený rozmarýn – i když jsou nejlepší čerstvé bylinky, v zimě to mže být občas problém. Sušený rozmarýn je dobré zavázat do balíčku z gázy, nechat v polévce vyvařit a následně vyhodit. Vyhnete se tomu, že vám v polévce budou plavat tvrdé „klacíky“.
  3. Po pár minutách opékání přidejte okapanou quinou a několik minut ji za stálého míchání restujte společně se zeleninou. Osolte, přidejte loupaná rajčata, horkou vodu nebo vývar (já jsem dala tentokrát vodu), zeleninové bujóny a přiveďte k varu.
  4. Po 10 minutách přidejte řapíkatý celer. Hrst si ještě nechejte stranou a vařte dalších 10 minut.
  5. Polévka je hotová! Vypněte ji. Přidejte zbytek celeru a podle svých chutí dochuťte. Solí, čerstvě mletým pepřem a olivovým či avokádovým olejem. Dle chuti můžete přidat také česnek. Ten já jsem dala již do základu zeleniny na začátku – k cibuli a mrkvi. Před servírováním vyndejte větvičky rozmarýnu.

Tip na závěr:

Z této husté a skvělé polévky na zahřání snadno uděláte vydatné jídlo. Stačí přidat na talíři konzervovaného tuňáka nebo na páře uvařeného čerstvého lososa. Hanka Zemanová ve své kuchařce uvádí, že doma ji mají nejraději s kostičkami ovčího či kozího sýra nebo s parmazánem.

My jsme do ní již nic nepřidávali a pochutnali jsme si všichni tři. Vlastně čtyři. Dnes byl u nás na oběd náš dlouholetý kamarád.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *