Mrkvánky a řepánky s povidlím

Mrkvánky a řepánky s povidlím

Nejlepší recepty jsou ty nejjednodušší. A tím mrkvánky i řepánky bezesporu jsou. Od té doby, co máme Nelinku, tak vyhledávám recepty, které jsou nejen rychle uvařené, ale také ty, kde je zapotřebí jen pár surovin a není třeba žádného zdlouhavého vážení, měření, kynutí, bobtnání a podobně.

Ingredience:

150 gramů mrkve/červené řepy
130 gramů Alsanu
220 gramů mouky – používám tu, kterou zrovna doma mám – dnes to bylo 100 gramů špaldové jemně mleté a 120 gramů pohankové
1/2 bezfosfátového prášku do pečiva
švestková/hrušková povidla jako náplň

Postup:

Postup je velmi jednoduchý. Do mísy dejte mouku, kypřící prášek, na kousky nakrájené máslo a přidejte najemno nastrouhanou mrkev či řepu. Z uvedených surovin vypracujte vláčné těsto, které dejte zhruba na 30 minut odpočinout do lednice.

Z takto připraveného těsta vyválejte plát – přiměřeně hrubý. Odhaduji tak 4 milimetry. Skleničkou vykrajujte kolečka a doprostřed dejte povidla – dávám švestková bez cukru a domácí hrušková. Okraje upevňuji vidličkou a nakonec to i hezky vypadá. Potom již stačí dát do vyhřáté trouby na 180°C zhruba na 20 minut.

A máte hotovo. Za pár korun, málo úsilí a kopec mlsání! Chutnají dětem i dospělým.

Odebírejte zdravé recepty do vaší schránky!