Meruňkový koláč s mandlemi – bezlepkový

Posilují imunitní systém, mají celkově omlazovací efekt. O čem je řeč? O meruňkách! I když už na našich talířích naprosto zdomácněly, původem jsou meruňky až z východní Asie.

Zpomalují proces stárnutí, posilují vlasy, pokožku a nehty. Dužnina meruněk obsahuje velké množství sacharidů a minerálních látek. Mimo to mají léčivé účinky též meruňková jádra. Sušené meruňky jsou bohaté na magnézium, které má pozitivní vliv na fungování nervového systému.

Meruňkový olej se přidává do mnohých kosmetických výrobků. Pomáhá regenerovat a zvlhčovat pokožku.

A my jsme včera nějaké dostaly u našich kamarádů a ještě večer jsme s Neli upekly koláč ke snídani. Bez mouky, za to plný zdravých mandlí. Ač se nezdá, koláč je dost sytý a spojení mandlí a meruněk je dokonalé.

Ingredience na těsto:

200 gramů mletých mandlí nebo mandlové mouky
50 gramů kokosové mouky
140 gramů GHEE (lze použít máslo)
špetka vinného kamene (kypřicí prášek)
2 vejce od šťastných slepiček
2 lžíce erythritolu

cca 500 gramů meruněk
máslo na vymazání dortové formy
hrst plátků mandlí na posypání

Postup:

Než začnete se samotnou přípravou koláče, předehřejte si troubu na 180°C. Formu (mám doma skleněnou) o průměru 30 cm si vymažte kouskem másla. Těsto přendat do vymazané formy a rovnoměrně rozprostřít.

Poklaďte rozpůlenými meruňkami a posypte lupínky mandlí. A máte hotovo. Nyní koláči stačí 40 minut ve vyhřáté troubě a je to. Jednoduché! Během pečení božsky voněl. Krájela jsem až ráno, pokud budete krájet teplý, nejspíš se bude rozpadat. Přeci jen mandlové těsto je křehké.

Máte rádi meruňky? Jaký zajímavý recept je u vás doma nejoblíbenější? Podělte se s námi o recept do komentářů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *