Křehké šátečky s mákem

Je sobota. Venku dopoledne pod mrakem a celé odpoledne vydatně prší. Za běžných okolností nazouváme gumáky a skáčeme v kalužích, ale Nel má rýmu. Celou zimu je zdravá a teď si rýmu užívá v plné parádě.

Roupama neví, co by. Chce péct. Neví co. Má chuť na sladké. Mák. Skoro nic doma nemáme, do obchodu ji nedostanu ani párem volů.

Nel má nápad: „Tak budeme prostě sypat a tvořit těsto a když to nebude k jídlu, dáme to babičce pro slepice.“ Tak jo. Když se to nepovede, máme zaděláno alespoň na chleba. Experimentuji tentokrát s tekutinami. Místo vody zkusím zadělat pivem. A protože zbylo něco přes deci piva, zkusíme ho použít také na sladké těsto.

Výsledné šátečky jsou opravdu křehké a a křupavé. S těstem se pracovalo jedna báseň. A náplň je maková.

Ingredience na těsto:

250 gramů hladké špaldové mouky
140 gramů másla (Alsanu kdo je ABKM)
90 ml světlého piva

Maková náplň:

100 gramů mletého máku
200 ml rostlinného mléka (použila jsem kokosové)
2 hrsti rozinek
1 bio citron (budeme potřebovat nastrouhanou kůru)
2 lžíce datlového sirupu

Postup:

Ze tří ingrediencí – mouky, másla a piva vypracujte nelepivé těsto. Zapojte ruce, půjde to lehce a za chvilku budete mít hotovo. Jakmile je těsto hotové a nelepí, dejte ho odpočinout do lednice. V době čekání si připravte makovou náplň.

Mletý mák a rozinky rozmíchejte s mlékem. Přiveďte k varu a míchejte do požadované konzistence. Nakonec vaření jsem přidala datlový sirup a nastrouhanou kůru z jednoho BIO citronu. Náplň nechejte řádně vychladnout.

Předehřejte si troubu na 190°C a začněte s vykrajováním těsta. Pracuje se s ním opravdu hezky. Nemusela jsem ani podsypávat vál. Vykrajovaly jsme s Nel kolečka a plnili připravenou makovou náplní. Okraje pořádně upevněte vidličkou.

V předem vyhřáté troubě jsem pekla cca 15 minut. Do lehkého zhnědnutí šátečků. Po upečení a zchladnutí jsme mírně posypaly sypkou sladěnkou.

Na neděli máme v plánu celodenní výlet na kolech – snad se umoudří rýma i počasí a šátečky nám po stoupání do kopce přijdou na svačinu vhod. Kromě máku bych si zde dokázala představit také jablečnou náplň nebo domácí povidla.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *