Jarní muffiny se špenátem a přeci sladké

Po dlouhé době jsme s Nel něco upekly. A protože venku pršelo, nikomu se nic nechtělo, pekly jsme ze zbytků doma. Nenechte se odradit barvou. Naopak, krásná jarní barvička rozzáří vaši kuchyni a nejen tu, pokud budete péct s dětmi. U nás zelená byla všude. Nel vydatně pomáhala dělat těsto, naplňovat formičky a následně také ochutnávala.

Nutno dodat, že muffiny jsou nejen bezlepkové, ale také bez mléčné. Vlastně zcela veganské. Vše co budete potřebovat je miska, mixér a pár základních surovin, které věřím, že spousta z vás má běžně doma.

Ingredience na 9 muffinů:

1 hrnek ovesné mouky (použila jsem bezlepkové ovesné vločky a najemno rozmixovala)
2 lžičky vinného kamene (kypřicí prášek bez fosfátů)
1 lžička skořice (dáváme ji skoro všude)
2 hrnky špenátu (čerstvé listy)
1 lžíce kokosového cukru
1/4 hrnku jablečného pyré bez cukru (nahradí vejce)
1/4 hrnku rostlinného mléka (použila jsem mandlové)
2 lžíce kokosového oleje

Postup:

Prvně si předehřejte troubu na 220°C a vyložte si muffinový plech silikonovými košíčky. Pokud nemáte silikonové košíčky ani plech na muffiny, použijte papírové a klasický plech na buchty.

V míse si smíchejte veškeré sypké ingredience – mouku, kypřicí prášek, kokosový cukr a skořici. Do mixéru dejte omytý špenát, rostlinné mléko, kokosový tuk a jablečné pyré. Mixujte výše uvedené suroviny dohladka.

Následně tekutou část smíchejte v míse s připravenou moukou. Nyní již stačí naplnit muffinové košíčky. My plníme lehce nad 2/3 košíčku, aby byly pořádné.

Prvních 5 minut pečeme na 220°C – těsto krásně v troubě vyběhne a popraská (takto má vypadat správně připravený muffin). A následně troubu ztlumte na 180°C a pečte dalších 20 – 25 minut. Záleží na tom, jak vám peče trouba.

A potom jen stačí nechat vychladnout na mřížce a hurá na ně! A nemějte předsudky, chutnají báječně. Kromě barvy nikdo nepozná, že jsou ze špenátu.

2 komentáře

  1. Dobrý den, prosím mohu použít místo špenátu rukolu a bude to s ní poživatelné, sladké, dobré a vhodné i pro dvouapůlleté dítě? Případně mražený špenát? Děkuji moc za odpověď

    1. Dobrý den Jitko, obávám se že rukola je velmi specifická a ta chuť může dost ovlivnit. U mraženého špenátu bych se bála vody. Zkusila bych případně polníček – ten nemá specifickou chuť nebo matcha tea. 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *