Dýňový krém s cizrnou

Podzim. Přišel hrozně rychle. Já i Nel jsme letní typy a podzim nás dohání k šílenství – musíme se hodně oblékat, nejde již jen chodit boso, prší.

Na podzimu máme rády akorát tak dýně. Každý rok se jich urodí poměrně dost. Proto mám příležitost experimentovat s různými chutěmi. Ingrediencemi a kořením. Dnes z toho vznikla opravdu dobrá hustá polévka. Vhodná na pošmourné podzimní dny. Díky cizrně také pěkně zasytí. V našem jídelníčku si místo jistě najde.

Ingredience:

1 menší dýně – ta naše měla asi 600 gramů po rozkrájení
2 mrkve
1 cibule
2 lžíce oleje
400 gramů předem uvařené cizrny (lze použít také plechovku)
2 dcl kokosového krému (určitě lze použít jinou rostlinnou smetanu)
1 lžička římského kmínu, 1 lžička garam masalla, 1 lžička kurkumy, 1 lžička koriandru
sůl a pepř na dochucení
slunečnicová semínka na ozdobu

WP_20170930_17_49_48_Pro (2)

Postup:

Nejprve si zpěníme na tuku cibulku, v polovině smažení přidáme koření a na závěr mletý koriandr, 30 sekundu restujeme. Dýni neloupeme, pouze ji omyjeme, zbavíme jader a pokrájíme na 1 – 2 cm kostičky. Na stejně velké kousky pokrájíme také mrkev.

Nasypeme na koření a lehce podlijeme vodou. K zelenině přisypeme také předem uvařenou cizrnu a podle chuti osolíme. Vaříme do změknutí zeleniny. Následně celý obsah rozmixujeme, dochutíme solí, pepřem a zjemníme kokosovým krémem. Komu by se krém zdál moc hustý, naředí si podle chuti vodou.

Podávala jsem posypané slunečnicovými semínky. Snědli jsme celý hrnec k obědu. Jakou dýňovou polévku máte rádi vy?

Tip: cizrnu si vařím doma do zásoby. Uvařím najednou větší množství – kilo i více a po menších dávkách mrazím. Následně jen vytahuju pytlíčky podle potřeby z mrazáku. Cizrna chutná po rozmražení stejně. Využívám do polévek, na přípravu hummusu, ale také do indických jídel.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *