Čokoládový dort ze 3 surovin

Dostala jsem výzvu! A ty já ráda přijímám. Tedy, učím se je přijímat. Tato výzva byla na dort, pro tátu k narozeninám. Rovnou jsem mohla zapomenout na raw, oříšky, kokos – s tímto bych sklidila úspěch akorát u dcery a možná mámy. Zbytek hostů by se ofrňoval. Znám je.

I přes tuto peripetii jsem se snažila vymyslet něco, kde nebude tuna cukru, dort nebude příliš hutný a hlavně, aby byl bez mléka. To proto, aby si mohla na oslavě dát i Nelinka. Táta miluje čokoládu, základní ingredience tedy byla jasná.

A protože heslo „v jednoduchosti je síla“, držela jsem se jej i při výrobě dortu. Který je úplně bez mouky, vhodný tedy také pro celiaky. Bez mléka, když použijete rostlinné máslo a bez tuny cukru.

Mise splněna, dort snědený do posledního drobečku.

Ingredience:

K pečení jsem použila dortovou formu s průměrem 26 cm.

220 gramů kvalitní čokolády (doporučuji nad 70 %)
8 šťastných vajec (použila jsem domácí našich slepiček)
175 gramů másla (pro ABKM Alsanu)

kokosový tuk na vytření dortové formy

Na ozdobu jsem použila čerstvé maliny a celý dort jemně zasypala moučkovým cukrem. Pro efekt při předávání oslavenci.

Postup:

V první řadě je potřeba rozpustit čokoládu. Já jsem si ji nalámala na kousky a rozpustila ve vodní lázni. K rozpuštěné čokoládě jsem přidala na kousky nakrájené máslo a nechala rovněž rozpustit. Směs čokolády a másla nechejte mírně vychladnout a přidejte 8 žloutků. Bílky si dejte zvlášť. Z těch v druhé míse bude potřeba vyšlehat opravdu tuhý sníh.

Pevně vyšlehaný sníh opatrně zamíchejte do směsi čokolády, másla a žloutků. Hotovou směs přelijte do vymazané dortové formy. Opatrně uhladit a péct v předem vyhřáté troubě na 130°C. Pečení dejte čas. Pekla jsem cca 40 minut. V troubě dort krásně vylezl nahoru. Mírně popraskal, ale popraskání alespoň mně k čokoládovému dortu prostě patří.

Po vytažení z trouby dort o něco klesnul, ale nebylo to nikterak dramatické. Jakmile dort vychladne, vytáhněte jej z formy. Zdobení je již na vás. Já jsem se i v tomto případě držela hesla „méně je více“.

Doporučuji dort skladovat v lednici.
Dort nebyl suchý, i když jsem měla představu, že bude více vláčný. Ale trénink dělá mistra, takže ještě určitě vyzkouším pohrát si se surovinami. A ač se na první pohled zdá být maličký, klame. Dort jedlo 7 lidí a rozkrájela se zhruba polovina. Je to čokoládová nálož a opravdu stačí malý kousek.

2 komentáře

  1. Už při nandávání do formy mi začínalo docházet, že to nebude vůbec sladké. Není, abych to po upečení zachránila, rozpůlila jsem to a dala doprostřed sladký tvarohový krém. Jste drsná rodina, že vám stačí úplně nesladký dort.
    A dělala jsem z poloviční dávky a i tak je toho dost.

    1. A ochutnali jste ho? Dělala jsem ze 75% čokolády a nikdo si nestěžoval, že by se nedal jíst. 🙂 A to táta normálně mé experimenty nejí, protože nejsou sladké, ochucené, apod.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *