Borůvkový koláč

Borůvkový koláč

Borůvky, všude samé borůvky! Byli jsme u babičky na prázdninách. A zajeli jsme kousek do lesa. A těch borůvek! Když bychom sbírali celý den na jednom místě, ještě večer máme co dělat.

Tři dny jsme pojídali čerstvé borůvky. Největší mňamka! Něco jsme dali do mrazáku a samozřejmě zůstalo i na koláč. A tady je recept.

Příště bych ubrala těsto nebo dala větší formu. Nyní jsem použila formu 28 cm – koláčovou. Ale i tak byl vláčný i druhý den a s rostlinnou šlehačkou se skvěle doplňovali.

WP_20160719_06_56_23_Pro

Ingredience:

2 hrnky (objem 2 dcl) celozrnné jemně mleté špaldové mouky
1 sáček vinného kamene (kypřicí prášek)
½ hrnku rostlinného oleje (slunečnicový, kokosový)
½ hrnku rostlinného mléka (použila jsem domácí kokosové)
2 lžíce chia semínek + 8 lžic vody = nahradí 2 vejce
špetka soli
350 gramů borůvek

na drobenku:

70 gramů másla
50 gramů třtinového cukru
120 gramů jemných ovesných vloček

Na vymazání a vysypání formy troška kokosového oleje a troška mletých ovesných vloček.

WP_20160719_07_01_08_Pro

Postup:

Recept není nijak složitý. Nejdříve jsem si v jedné míse smíchala suché ingredience a v míse číslo dva mokré ingredience. Následně se vše smíchá dohromady. Vylejete do formy a rovnoměrně posypejte borůvkami.

Nyní pečeme v rozpálené troubě na 180°C asi 30 minut. V mezičase si připravíme drobenku.

Na tu dojde po 30 minutách pečení. Naplácejte ji na koláč a pečte při 150°C dalších 20 minut. Zda je koláč upečený zkouším špejlí. Pokud se těsto lepí, ještě na chvíli šoupnu do trouby.

Hotový koláč jsem posypala sušenou sladěnkou a podávala s troškou rýžové šlehačky. Kupované, zbylé z narozenin. 🙂

Odebírejte zdravé recepty do vaší schránky!