Bezlepková quinoa pizza

Pizza. Když ji po mě Nel chce, snažím se vymyslet nějakou zdravější variantu, když už to teda musí být. Otevřela jsem spíž a do oka mi padla quinoa. Mám z ní moc ráda rajčatovou polévku od Hanky Zemanové. Tak proč z toho nezkusit udělat těsto? Jde to z ovesných vloček, jáhel, tak proč by nešlo právě z této obilniny.

Trochu, tedy hodně jsem se bála co jsem to zase vymyslela, ale výsledek byl překvapivě jedlý. Doladila jsem chuť těstíčka a myslím si, že chutná skvěle. Ale POZOR před přípravu těsta je důležité quinou namočit – nejlépe přes noc.

Ingredience:

150 gramů quinoa (použila jsem bílou)
voda – trošku, odhadem max. 1dcl
2 lžíce olivového oleje
1 lžička soli
1 lžíce (vrchovatá) lahůdkového droždí

Postup:

Quinou je potřeba přes noc namočit. Nabobtná, změkne a vyplaví se z ní nežádoucí látky. Po namáčení přesuňte do cedníku a řádně propláchněte a nechejte chvíli okapat. Okapanou obilninu nasypejte do mixéru, přidejte lahůdkové droždí, sůl, olivový olej a maličko vody. Mixujte do hladké kaše.

Mezitím si předehřejte troubu na 220°C. Těstíčko rozetřete na plech. Já jsem si pomohla silikonovou stěrkou. A nebojte se, pokud se vám těsto bude zdát moc řídké.

Množství uvedené v receptu vydá na jednu pizzu. Výška těsta byla 3-5 mm. A je skoro hotovo. Nyní dejte do trouby na 10 minut. Po těchto deseti minutách jsem „placku“ obrátila a pekla dalších 5 minut.

Teprve potom jsem se jala zdobení. V této fázi je jen na vás, co si na ní dáte. My jsme měli passatu, čerstvá rajčata, veganský sýr Violife. Po upečení ještě lístky čerstvé bazalky.

Já jsem ještě navrhovala passatu posypat sušenou směsí italských bylinek, ale tohle mi Nel razantně zavrhla. Po nazdobení jsem hodila pod gril na 5 minut. Rajčata příjemně změkla a sýr se trošku roztápěl.

Co s quinou dále?

  • Je vhodná na pečení chlebů, zvláště v kombinaci s jinými moukami, na přípravu kaší na všechny způsoby, i na zahuštění polévek.
  • Kromě semen se dají zpracovat také listy quinoy – jí se stejně jako špenát nebo listy z řepy.
  • Je skvělá také do sladkých dezertů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *